keer terug

De gemeente Kuurne wou van 1998 een speciaal jaar maken, omdat het dan 875 jaar bestond. En ze vroegen aan verenigingen om leuke activiteiten op touw te zetten om deze verjaardag te vieren. Ook de Kinderfoor werd, na een avondje brainstormen, geselecteerd als feestactiviteit. En met welk een zot idee: De Berenfoor!

Het idee was echt wel ambiteus. Vanuit onze fascinatie voor het knuffelbeertje (in ons logo zat toen een beertje verwerkt) wilden we een tentoonstelling op poten zetten met maar liefst 875 knuffelberen, evenveel als de verjaardag van Kuurne, maar dat had u al door...

 

 
Deze knuffelberen zouden niet zomaar uit de winkel komen of uit een duf magazijn. Integendeel, we vroegen aan alle Kuurnse kinderen of ze hun knuffelbeer (het moest wel een beer zijn) wilden uitlenen zodat die met andere knuffelberen samen een leuk weekend zou beleven. De kinderen zelf zouden dan hun beertje komen zoeken tijdens de tentoonstelling en het achteraf, na het logeerpartijtje van het beertje, netjes terugkrijgen, zodat ze daarna weer lekker met hun knuffel konden slapen.

keer terug

Maar ook de interieurs werden compleet omgetoverd in verschillende taferelen waar we de beren netjes in verwerkten. We waren meerdere weken zoet met het inrichten van de berenvitrine, de berenkeuken, de berentrap, de winterberen, de berenkliniek, de berenklas, de ruimteberen, de koninklijke beren, de berenkoffer, de berenslaapkamer, de berenpicknic, de berenbadkamer en nog veel meer.
Pronkstuk was echter ons berenbos. Zo'n 200 m² echt bos, met daarin echt gras en struiken, bloemen, een beekje met echt kabbelend water waar maar liefst 100 goudvissen de tijd van hun leven hadden, met daartussen zo'n 250 knuffelberen in alle groottes en kleuren.

 

Voor de inwendige mens hadden we ons berenterras waar we zelfgebakken berencake serveerden en waar de bezoekers konden proeven van het Berenbier, een aanrader volgens kenners.

Niet alleen de kinderen die hun beertjes hadden uitgeleend kwamen kijken, ook ouders, vrienden en familie bezochten de tentoonstelling. Sommigen zelfs meerdere malen. Scholen kwamen in de week kijken, en zelfs uit de buurgemeenten kwamen scholen met bussen de Berenfoor een bezoekje brengen.
We hadden zelfs een volwaardig lespakket voor de klassen samengesteld...

Wegens groot succes werd de tentoonstelling met een weekend verlengd!
En op het einde had iedereen zijn eigen beertje terug. Er bleef er geen enkel achter. Wat een prestatie!

 

Maar toen begon het grote werk: het inzamelen van de knuffelberen in de scholen. Per klas en per school werden alle beren gelabeld en op lange lijsten genoteerd met de uiterlijke kenmerken (want we wilden er zeker van zijn dat iedereen zijn eigen knuffel terug kreeg).
Vandaar ging het in grote bestelwagens naar het triagecentrum waar ze volgens uiterlijke kenmerken werden gesorteerd. En wat een succes! Ons beoogde doel van 875 werd ruim overschreden. Meer dan 1250 knuffelberen mochten van hun eigenaar enkele weken op logement! Fantastisch...

Intussen was het druk zoeken naar een geschikte locatie en we vonden het uiteindelijk in oud huis Vandeneynde, een voormalige winkel van serviezen en zo, op de Tramstatie in Kuurne. De Drie Wijzen hadden er ook nog even hun intrek maar nu staan er nieuwe appartementen in aanbouw.

En dan kon het herinrichten beginnen van de verschillende kamers. Ook elektriciteit, verlichting, water (inclusief een toilet) en verwarming moesten we tijdelijk opnieuw aanleggen.